Airco Check?

Airco Check

Houdt de airco uw auto op de juiste temperatuur? Ontwasemt de airco de autoruit slecht? En blaast hij nog frisse lucht? Doe de Airco Check. Ook als het geen zomer is. De Airco Check betekent dat het gehele airconditioning systeem van uw auto wordt gecontroleerd. Zo weet u bijvoorbeeld of het airco filter nog goed werkt. Of dat de verdamper en condensor van de airconditioning aan reiniging toe zijn. Is de airco aan onderhoud of reparatie toe? Dan zal de monteur u altijd vooraf om toestemming vragen.

Waarom de Airco Check?

Het airconditioning systeem in uw auto zorgt voor koele, frisse lucht op warme zomerdagen. In de winter helpt de airco met het ontwasemen van de autovoorruit. Het maakt dus niet uit welke seizoen het is. Een goed werkende climat control zorgt 12 maanden per jaar voor gemak, comfort én veiligheid.

Airco Reiniging

Een goedwerkende airconditioning zorgt voor gekoelde lucht die fris ruikt. Ruikt uw auto muf als u de airconditioning aanzet? Dan is het de hoogste tijd voor een opfrisbeurt en moet deze gereinigd worden. Geadviseerd wordt om dit jaarlijks te laten doen. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. En u zit een stuk comfortabeler en frisser achter het stuur. Door de airconditioning ieder jaar te reinigen voorkomt u dat eventuele ziektekiemen, schimmels en bacteriën zich ophopen in de leidingen en achterblijven op de verdamper van het aircosysteem waardoor irritaties aan ogen of luchtwegen kunnen ontstaan. Ook nare luchtjes behoren zo tot het verleden.

Laat bij het reinigen van de airconditioning ook meteen het interieurfilter vervangen. Dit filter vangt stofjes, pollen en bacteriën van buiten op.

Tips voor langere levensduur van de airconditioning

Het is verstandig om uw climat control  jaarlijks te laten onderhouden. Maar u kunt zelf ook veel doen om de levensduur van uw airconditioning te verlengen:

  • Doe de airconditioning uit als de temperatuur goed is, dit is ook nog eens beter voor het milieu.
  • Zet de airconditioning uit als uw auto “hard aan het werk” is, bijvoorbeeld een caravan trekken of in de bergen. De auto kan het extra vermogen goed gebruiken.
  • Zorg dat u uw airconditioning wekelijks 10 minuten aan heeft staan, ook ’s winters, het voorkomt nare luchtjes en lekkages.
  • Zet de airconditioning tien minuten uit voordat u op de plek van bestemming bent, dat voorkomt condensvorming en daarmee schimmel en nare luchtjes.
  • Koel bij veel warmte de auto eerst af door ramen en deuren te openen en zet dan pas de airco aan. Dit scheelt in uw portemonnee en is beter voor het milieu.

Airco Service Beurt

Een goedwerkende climat control zorgt ervoor dat in de winter de ruiten niet beslaan en de lucht op een warme zomerdag lekker koel is. Beslaan de ruiten voortdurend of koelt de airco niet meer zo goed als voorheen? Dan is het tijd voor onderhoud aan uw airconditioning. Geadviseerd wordt om uw airco jaarlijks te laten reinigen. Het koudemiddel in uw aircosysteem neemt door verdamping ieder jaar met ongeveer 8 tot 10 procent af. Wij raden aan om eens per 2 jaar de airco bij te laten vullen. Hiermee zorgt u ervoor dat de airconditioning goed blijft werken/koelen. Wanneer de airconditioning niet goed genoeg gevuld is, wordt de compressor niet goed gesmeerd en kan schade ontstaan en uiteindelijk kapot gaan. Het koudemiddel dat door de A/C circuleert fungeert namelijk als transportmiddel voor de in het systeem aanwezige olie. Deze olie heeft de airco-compressor nodig voor de smering. De kosten voor het vervangen of repareren van de compressor liggen vele malen hoger dan het laten uitvoeren van een airco onderhoudsbeurt.

De airco in uw auto zorgt ervoor dat warme (buiten)lucht gekoeld wordt. De airco is een gesloten systeem dat koudemiddel rondpompt.
Tijdens de Airco Check controleert de monteur de werking van het gehele airconditioning systeem. De verdamper wordt schoongemaakt en de condensor nagekeken op beschadiging.
Om de koelcapaciteit van de airconditioning op peil te houden, raden we u aan om twee keer per jaar de airconditioning van uw auto te laten controleren. Eén keer in de twee jaar adviseren we u de airconditioning te laten reinigen.
Back to top